Ημέρα της Γυναίκας: Από τις Υφάντριες στις Μαγείρισσες της Ζωής
Η 8η Μαρτίου είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες των γυναικών. Η ιστορία της ξεκινά από τις εργάτριες υφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το 1857, όταν εξεγέρθηκαν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ισότητα. Οι αγώνες τους ενέπνευσαν το γυναικείο κίνημα παγκοσμίως, οδηγώντας σε κατακτήσεις που σήμερα θεωρούμε αυτονόητες.
Στην Ελλάδα, η δύναμη των γυναικών εκφράστηκε με πολλούς τρόπους, τόσο μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες όσο και μέσα από την καθημερινότητα. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν οι μαγείρισσες – οι γυναίκες που με τα χέρια τους δεν έφτιαξαν μόνο γεύματα, αλλά κράτησαν ζωντανές παραδόσεις, γεύσεις και οικογενειακούς δεσμούς.
Η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη ιστορίες, αρώματα και αγάπη. Από τις γιαγιάδες που μας έμαθαν να μαγειρεύουμε «με το μάτι» μέχρι τις σύγχρονες γυναίκες σεφ που καινοτομούν στη γαστρονομία, οι Ελληνίδες μαγείρισσες αξίζουν τη δική τους τιμή.
Για να τις τιμήσουμε, ας μοιραστούμε σήμερα μια κλασική συνταγή της Σαρακοστής, γεμάτη ελληνική παράδοση:
Ταραμοσαλάτα
Υλικά
250 γραμμάρια ταραμά
11/2 φρατζόλα άσπρο χωριάτικο ψωμί
1 φλιτζάνι τσαγιού (250 ml) ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού (125 ml) χυμό λεμονιού
1 μεγάλο κρεμμύδι
Εκτέλεση
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες που, με τη δύναμη και το μεράκι τους, αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο!