Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απρίλιος 2025: 1ο Πακέτο Ασύγχρονων Μαθημάτων : Μαθαίνοντας μέσα από επιστολές.

 


Αγαπημένα μου αγγελούδια,

Χαίρομαι τόσο που έχω την ευκαιρία να επικοινωνώ μαζί σας και να σας δείχνω, μέσα από όλα όσα φτιάχνω καθημερινά για εσάς, πόσο σας νοιάζομαι και πόσο σας φροντίζω. Θυμάστε που σας έλεγα πάντα ότι η αγάπη βρίσκεται στις πράξεις κι όχι στα λόγια ή στις αγκαλιές; Ελπίζω με όλα αυτά που σας ετοιμάζω κάθε μέρα να το έχετε καταλάβει – πόσο ψάξιμο κάνω για να είναι το σωστό και το κατάλληλο, πόση επεξεργασία για να σας είναι εύχάριστο και κατανοητό.

Βέβαια, για να πω και την αλήθεια, δεν θα τα είχα καταφέρει όλα αυτά χωρίς έναν πολύτιμο βοηθό, τον Diamond King, που είναι το δεξί μου χέρι και χωρίς εκείνον δε θα ήμουν σε θέση να κάνω όλα αυτά που σας προσφέρω.

Παρακαλώ, μελετήστε τα εξής:

  1. Από τη Γλώσσα της Ε΄ τάξης:

    • Λεξιλογικές ασκήσεις από τις σελίδες 21, 22, 23 και 24 του Γ’ τεύχους του βιβλίου της Γλώσσας της Ε’ τάξης.

    • Από το β’ τεύχος του τετραδίου εργασιών της Γλώσσας της Ε’ τάξης: εργασία 6 στη σελίδα 31 και εργασία 9 στη σελίδα 33.

  2. Από τα Μαθηματικά της Ε΄ Τάξης:

    • Όλες τις ασκήσεις της σελίδας 47 από το β’ τεύχος του τετραδίου εργασιών της Ε’ τάξης.

    • Τουλάχιστον δύο από τα προβλήματα της σελίδας 48.

  3. Από τα Αγγλικά:

    • Σελίδες 98 και 99 από το Pupils Book της Ε’ τάξης.

  4. Από τη Γεωγραφία:

    • Μελέτη των νομών και των πρωτευουσών για τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο από τη σελίδα 117 του βιβλίου της Γεωγραφίας της Ε’ τάξης.

Είμαι σίγουρη ότι, με την αγάπη και τη διάθεση που έχετε για μάθηση, θα τα καταφέρετε και αυτά με τον καλύτερο τρόπο.

Με αγάπη και εκτίμηση,
Λογγίνου Δήμητρα
Υπεύθυνη του Τμήματος R&D: Αειφόρος Ανάπτυξη


Μάθημα Ιστορίας: Ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία της Κύπρου (1955-1959)

Αγαπητέ μαθητή/μαθήτρια,

Ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία της Κύπρου ήταν ένα κρίσιμο κεφάλαιο στην ιστορία του νησιού, το οποίο σηματοδότησε την αντίσταση των Κυπρίων για την επίτευξη της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης. Αυτός ο αγώνας, που ξεκίνησε το 1955, είχε ως στόχο την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων από το νησί και την επίτευξη πολιτικής αυτονομίας.

Ιστορικό Πλαίσιο

Η Κύπρος, κατά την περίοδο του αγώνα, ήταν υπό βρετανική κυριαρχία, και οι Κύπριοι, επηρεασμένοι από τα ιστορικά δεσμά τους με την Ελλάδα, επιθυμούσαν την ένωση με τη μητέρα πατρίδα. Η αποικιακή πολιτική της Βρετανίας, η οποία περιλάμβανε την καταπίεση των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, οδήγησε στην ανάπτυξη μιας έντονης αντίστασης.

Το 1955, η ΕΟΚΑ, με επικεφαλής τον Γεώργιο Γρίβα, ξεκίνησε έναν οργανωμένο αγώνα για την ανεξαρτησία του νησιού. Οι αγωνιστές επιδίωξαν να προκαλέσουν μια αλλαγή στην πολιτική κατεύθυνση του νησιού και να επαναφέρουν την έννοια της εθνικής κυριαρχίας.

Η Σύγκρουση και οι Δίκες

Οι προσπάθειες των Κυπρίων αγωνιστών συναντήθηκαν με τη βίαιη αντίδραση της αποικιακής κυβέρνησης, η οποία προχώρησε σε συλλήψεις, εκτοπίσεις και δίκες για την καταστολή της αντίστασης. Παρά τις δυσκολίες και τις θυσίες, η συνέχιση του αγώνα ανέδειξε την αποφασιστικότητα των Κυπρίων για την ελευθερία τους.

Το 1959, οι διεθνείς διαπραγματεύσεις οδήγησαν στην ανεξαρτησία της Κύπρου, και το 1960 ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, με το νησί να αποκτά την πλήρη πολιτική του αυτονομία.

Εκπαιδευτική Σημασία του Αγώνα

Ο αγώνας για την ανεξαρτησία της Κύπρου έχει μια βαθιά εκπαιδευτική διάσταση. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία της ελευθερίας και του δικαιώματος των λαών να καθορίζουν τη μοίρα τους. Η ιστορία αυτής της περιόδου δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς οι λαοί μάχονται για την αυτοδιάθεση και την εθνική τους ταυτότητα.

Η κατανόηση αυτών των γεγονότων μας βοηθά να εκτιμήσουμε την αξία της ειρηνικής συνύπαρξης και του σεβασμού των ιστορικών διαδικασιών για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας.

Με εκτίμηση και σεβασμό,
Λογγίνου Δήμητρα 
Υπεύθυνη του Τμήματος R&D: Αειφόρος Ανάπτυξη