Τελευταία Νέα

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

Ο πολιτισμός της Ελιάς μέσα από δύο βιβλία


Είμαι του ήλιου η θυγατέρα

H πιο απ’ όλες χαϊδευτή.

Xρόνια η αγάπη του πατέρα

Σ’ αυτόν τον κόσμο με κρατεί.

Όσο να πέσω νεκρωμένη,

Aυτόν το μάτι μου ζητεί.

Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, η Ελιά αποτελεί το ιερό σύμβολο όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και όλων των λαών της Μεσογείου. 

Για τους κατοίκους αυτής της περιοχής η ελιά είναι  διατροφή, θρησκεία , ομορφιά και  υγεία.  Το ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει.

Κατάγεται από τη Μικρά Ασία. Καλλιεργήθηκε στην Κρήτη πριν από 3.000 χρόνια και υπήρξε  σύμβολο των Ολυμπιακών Ιδεωδών, της Ειρήνης, της Σοφίας και της Νίκης. Ήταν το μοναδικό βραβείο που έπαιρνε ο Ολυμπιονίκης, ο «κότινος».

Η ελιά έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη μυθολογία και τις θρησκείες πολλών πολιτισμών, μέσα από το πέρασμα των χρόνων. Το δέντρο της ελιάς ήταν το ιερό δέντρο της πόλης της Αθήνας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Αθηνά πρόσφερε την ελιά, σύμβολο γονιμότητας, σαν δώρο στους Αθηναίους, για να κερδίσει την εύνοιά τους στον ανταγωνισμό της με το θεό Ποσειδώνα, σχετικά με το ποιος θα έδινε το όνομά του στην πόλη. Το κλαδί ελιάς, που κρατούσε ένα περιστέρι, ήταν για τον Νώε ο οιωνός ότι η ανθρώπινη ζωή θα ξανάρχιζε στη γη, μετά τον βιβλικό κατακλυσμό.

Δείτε τη συνέχεια στο artigo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου