Τελευταία Νέα

Κυριακή, 15 Απριλίου 2018

Γιατί οι αριστερόχειρες σκέφτονται και αισθάνονται διαφορετικά


Το να είναι κάποιος αριστερόχειρας κάποτε θεωρούνταν έως και πρόβλημα.

Συχνά στιγματιζόταν, ήταν κάτι σαν αδυναμία. Πολλά παιδιά που ήταν αριστερόχειρες αναγκάστηκαν να μάθουν να γράφουν με το δεξί.

Φυσικά, πλέον, οι περισσότεροι τουλάχιστον, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να είσαι αριστερόχειρας.


Ο ψυχολόγος του πανεπιστημίου του Τολέδο Στίβεν Κρίστμαν εξήγησε πρόσφατα στο Scientific American, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι αριστερόχειρες έχουν κάποιου είδος σωματικό ή ψυχολογικό μειονέκτημα.

Εχει μάλιστα διαπιστωθεί ότι το ποσοστό των αριστερόχειρων παραμένει σταθερό στο 10 με 15% του γενικού πληθυσμού εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, κάτι που υποδηλώνει ότι δεν είναι μια εξελικτική αδυναμία, όπως πολλοί ψυχολόγοι πίστευαν στο παρελθόν.

Ωστόσο, συνδέεται με ορισμένες φυσιολογικές και νευρολογικές διαφορές. Μέχρι στιγμής, αν και η έρευνα εξακολουθεί να είναι ατελής, είναι γνωστά για τους αριστερόχειρες τα εξής:

Μπορούν να σκέφτονται πιο γρήγορα 
Οι αριστερόχειρες είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου τους πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με έρευνα του 2006,  το αριστερό και το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου των αριστερόχειρων συνδέονται ταχύτερα μεταξύ τους κάτι που σημαίνει ότι γίνεται ταχύτερη επεξεργασία της πληροφορίας.

Αυτό το στοιχείο τους δίνει πλεονέκτημα στα βιντεοπαιχνίδια και στον αθλητισμό.

Προτιμούν συνήθως ότι... υπάρχει αριστερά στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων
Το χέρι που χρησιμοποιεί κανείς μπορεί να έχει μια επιλεκτική επίδραση στον τρόπο που κρίνει κανείς αφηρημένες ιδέες όπως η τιμή, η ευφυΐα και η τιμιότητα.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ το 2009 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αριστερόχειρες αλλά και οι δεξιόχειρες δείχνουν προτίμηση στην αριστερά και στη δεξιά πλευρά αντίστοιχα. Οχι γενικά και αφηρημένα αλλά όταν βλέπουν δυο πράγματα και πρέπει να κρίνουν, τείνουν να αποφασίζουν σύμφωνα με το... χέρι τους.

Στην εν λόγω μελέτη ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δουν δύο στήλες με εικονογραφήσεις και να κρίνουν ποιες φαίνονταν πιο χαρούμενες, ειλικρινείς, έξυπνες και ελκυστικές. Οι αριστερόχειρες  επέλεγαν εικόνες από την αριστερή στήλη, οι δεξιόχειρες από τη δεξιά.

Οι αριστερόχειρες σκίζουν σε ορισμένα αθλήματα 
Εκτός από αυτό που αναφέρει η μελέτη του 2006, ότι δηλαδή οι αριστερόχειρες έχουν ταχύτερους χρόνους αντίδρασης, ένα άλλος λόγος που τους δίνει πλεονέκτημα στα σπορ είναι ότι, όπως συμπεραίνουν μελέτες, έχουν πλεονέκτημα σε διαδραστικά αθλήματα, όπως η πυγμαχία, η ξιφασκία, το τένις και το μπέιζμπολ. Δεν έχουν, όμως, πλεονέκτημα σε αθλήματα που δεν περιλαμβάνουν αλληλεπίδραση, όπως η γυμναστική ή το τρέξιμο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Μια εξήγηση είναι ότι  λόγω του διαφορετικού φυσικού προσανατολισμού τους και των κινήσεών τους μπορεί να έχουν πλεονέκτημα έναντι των δεξιόχειρων.

Το μυαλό τους οργανώνει τα συναισθήματα διαφορετικά 
Το ποιο χέρι είναι κυρίαρχο μπορεί να καθορίσει πώς οργανώνονται τα συναισθήματα  στον εγκέφαλό σας. Τουλάχιστον αυτό έδειξε μια μελέτη του 2012.

Αυτό μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο πως διαχειρίζεται κανείς το άγχος του και τις διαταραχές της διάθεσης.

Οι αριστερόχειρες μπορεί να είναι πιο δημιουργικοί 
Πολλές μελέτες έχουν καταδείξει μια σύνδεση μεταξύ του αριστερού-χεριού και της δημιουργικότητας.

Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι αριστερόχειρες έχουν την ικανότητα να σκεφτούν πολλές λύσεις για ένα πρόβλημα, κάτι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της δημιουργικότητας. Ωστόσο, οι έρευνες μένουν στην απλή συσχέτιση κάτι που δεν κάνει το αποτέλεσμα 100% ακριβές.

Ο ψυχολόγος του University College  του Λονδίνου, Κρις Μακμάνους στο βιβλίο του αναφέρει ότι ο εγκέφαλος των αριστερόχειρων  έχει πιο ανεπτυγμένο δεξί ημισφαίριο, το οποίο σχετίζεται με τη δημιουργική σκέψη.

Τέλος, υπάρχει μια ακόμη εξήγηση.

Το να μεγαλώνουν οι αριστερόχειρες ως... μειονότητα, βλέποντας τους εαυτούς τους ως κάτι το διαφορετικό, μπορεί να κάνει μερικά παιδιά να αναπτύξουν αυτό που λέγεται ως «νοοτροπία αουτσάιντερ».  Μια τέτοια νοοτροπία μπορεί να προδιαθέτει ένα άτομο να αναπτύξει την ανεξαρτησία του και το κάνει μη συμβατικό, στοιχεία τα οποία οι ψυχολόγοι έχουν συνδέσει με τη δημιουργική σκέψη και την καινοτομία.

Πηγή:  http://www.bovary.gr/health-diary/2776/giati-oi-aristeroheires-skeftontai-kai-aisthanontai-diaforetika-poy-ehoyn


Διάσημοι «αριστεροί» χρήστες

Ιστορικές προσωπικότητες

Ζαν ντ’ Αρκ, Καρλομάγνος, Ναπολέων Βοναπάρτης, Αλμπερτ Αϊνστάιν ( η δυσλεξία του πιθανόν να ήταν αποτέλεσμα του ότι τον είχαν πιέσει από μικρό να μάθει να γράφει με το δεξί) , Μέγας Αλέξανδρος, Ισαάκ Νεύτωνας, Βενιαμίν Φραγκλίνος, Αριστοτέλης , Μαρία Κιουρί, Έλεν Κέλερ, Ιούλιος Καίσαρας

Αθλητές

Ρομάριο, Μαρκ Σπιτς, Αϊρτον Σένα, Βαλεντίνο Ρόσι, Λάρι Μπερντ, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, Λιονέλ Μέσι

Συγγραφείς

Λιούις Κάρολ, Μάρσαλ ΜακΛούαν, Ορσον Ουέλς, Μαρκ Τουάν

Καλλιτέχνες

Κερτ Κομπέιν, Φιλ Κόλινς, Νόελ Γκάλαχερ, Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Μικελάντζελο, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Νταν Ακρόιντ, Τομ Κρουζ, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τζούλια Ρόμπερτς, Κιάνου Ριβς, Μπρους Ουίλις. Μότσαρτ, Μιχαήλ Άγγελος, Πικάσο

Πολιτικοί

Φιντέλ Κάστρο, Χάρι Τρούμαν, Ρόναλντ Ρίγκαν, Μπιλ Κλίντον, Μπαράκ Ομπάμα

Πρωτοπόροι Επιχειρηματίες

Μπιλ Γκέιτς


Η αριστεροχειρία δεν αφορά μόνο το χέρι αλλά συχνά αναφέρεται και στο αριστερό πόδι, μάτι ή αυτί. Αρκεί να προσέξουμε με ποιο πόδι ξεκινά το παιδί να ανέβει την σκάλα, με ποιο αυτί προσπαθεί να ακούσει, με ποιο χέρι ζωγραφίζει ή πλένει τα δόντια του, πώς χειρίζεται κάτι που απαιτεί δύναμη για να καταλάβουμε αν είναι αριστερόχειρας ή όχι.

Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη και σήμερα γονείς που προσπαθούν να επιβάλλουν στα αριστερόχειρα παιδιά να γράφουν με το δεξί. Αυτή η διαδικασία αποτελεί μαρτύριο για το παιδί το οποίο υποχρεώνεται να ανατρέψει τις λειτουργίες των δύο μέρων του εγκεφάλου του. Η εναλλαγή συχνά προκαλεί μια σειρά διαταραχών σε διαφόρους τομείς, όπως στην προσοχή, στην ομιλία, στον γραπτό λόγο. 

Τα παιδιά με αριστεροχειρία έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως π.χ. προτίμηση των κατασκευαστικών παιχνιδιών, της μουσικής, θυμούνται καλύτερα την μουσική τραγουδιών παρά τους στίχους, αποφεύγουν ανταγωνιστικά παιχνίδια, βλέπουν έντονα όνειρα, χειρονομούν πολύ όταν μιλούν κ.α. Ένας καταπιεσμένος αριστερόχειρας έχει ίσως περισσότερο ανεπτυγμένη την ιδέα του αγώνα και διαθέτει μαχητικότητα, αλλά δεν παύει να αντιμετωπίζει και προβλήματα.

Οι γονείς οφείλουν…

• Να δέχονται την αριστεροχειρία του παιδιού και να μην το πιέζουν να χρησιμοποιεί το δεξί χέρι.
• Να το βοηθήσουν να καταλάβει ότι δεν είναι ούτε άρρωστο ούτε ανάπηρο και δεν έχει λόγους να ντρέπεται για τίποτα.
• Να το ενισχύουν, για να μάθει να τα βγάζει πέρα με καθημερινά μικροπροβλήματα, αφού είναι αναγκασμένο να ζει  σε ένα κόσμο, όπου τα πάντα είναι φτιαγμένα για δεξιόχειρες.
• Να του δίνουν πρωτοβουλίες και να συζητούν μαζί του για τα συναισθήματα του.
• Να επινοούν εργασίες που απαιτούν προσεκτικές μετρήσεις για να ενισχύσουν την αναλυτική σκέψη.
• Να το ενθαρρύνουν να ζωγραφίζει με λεπτομέρειες διάφορα αντικείμενα , για να αναπτύσσει την φαντασία του.
• Τέλος, να έχουν υπόψη τους ότι έχει αρχίσει να λαμβάνεται μέριμνα για την διευκόλυνση των αριστερόχειρων σε πρακτικά θέματα όπως π.χ. κομπιούτερ, ψαλίδα κ.α.

Πηγή: https://boro.gr/64335/diaferoyn-ta-aristeroxeira-kai-deksioxeira-paidia/

Τέλος...
  • Υπάρχουν 1.447 αγγλικές λέξεις που μπορούν να γραφτούν μόνο με το αριστερό χέρι σε ένα πληκτρολόγιο QWERTY (το κλασσικό πληκτρολόγιο του κομπιούτερ). 
  • Οι περισσότεροι πρόεδροι των ΗΠΑ ήταν αριστερόχειρες. Και αυτό επειδή στα τηλεοπτικά ντιμπέιτ, έπειθαν περισσότερο. Ο λόγος είναι απλός. Ο εγκέφαλος μας εκλαμβάνει τις κινήσεις από τη δεξιά πλευρά ως φιλικές ενώ εκείνες από την αριστερή, ως εχθρικές. Η τηλεόραση λοιπόν στα ντιμπέιτ, δείχνει τις κινήσεις κάποιου αριστερού χεριού, στα δεξιά, και τις κινήσεις του δεξιού χεριού, στα αριστερά. 
  • Για κάθε 9 δεξιόχειρες που γεννιούνται, γεννιέται ένας αριστερόχειρας.
Πηγή: https://www.patrasevents.gr/article/176290-se-ti-diaferoun-oi-aristeroxeiresΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης