Τελευταία Νέα

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018

Το χαμένο αριστούργημα του Πραξιτέλη ...Ήταν ένα από τα αγαπημένα έργα του σπουδαίου Αττικού γλύπτη Πραξιτέλη. Λέγεται ότι θεωρούσε αυτό το γλυπτό και τον Έρωτα τα πιο σημαντικά που είχε στο εργαστήριό του Η δυσκολία σύνθεσης του έργου θεωρείται μεγαλύτερη και από τον περίφημο Ερμή, που εκτίθεται στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο Σάτυρος του Πραξιτέλη υπήρξε ένα αριστουργηματικό έργο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης τον 4ο αιώνα π.Χ. Απεικόνιζε έναν έφηβο σάτυρο σε χαλαρή στάση.

Ο νεαρός στηρίζεται με το χέρι του σε ένα κορμό δέντρου, ενώ το υπόλοιπο σώμα του ακουμπά πάνω σε ένα δεύτερο κλαδί. Είναι τυλιγμένος με δέρμα αιλουροειδούς, το κεφάλι του οποίου πέφτει στους ώμους του. Στο χέρι του κρατάει μια φλογέρα. Το κεφάλι του έχει μια κλίση στα αριστερά και έχει σοβαρό ύφος, ενώ ένα αμυδρό χαμόγελο διαγράφεται στο πρόσωπό του. Πυκνά σγουρά μαλλιά καλύπτουν το κεφάλι του, ενώ το σώμα του είναι αγύμναστο και λίγο παχουλό. Ήταν ένα μυθικό πλάσμα που κατοικούσε στη φύση και γνώριζε πως να επιζεί και να αποφεύγει τους κινδύνους. Συντροφιά του έχει τη φλογέρα του, με την οποία παίζει ρυθμικές μελωδίες.

 Ο γλύπτης φιλοτέχνησε ένα πλάσμα της φύσης, τον Σάτυρο, με διαφορετικό τρόπο από τους γλύπτες του παρελθόντος, οι οποίοι συνήθως τους απεικόνιζαν φαλακρούς με μυτερά αυτιά και πόδια και ουρά τράγου. Mερικά από τα διάσημα αντίγραφα του Σάτυρου του Πραξιτέλη Ο Σάτυρος του Πραξιτέλη όμως ήταν εξευγενισμένος.


Ήταν ένα όμορφο παιδί της φύσης, που έπαιζε μουσική και έτρεχε στα δάση. Τη στιγμή που σταμάτησε για να αναπαυθεί σε έναν ξερό κορμό, ο Πραξιτέλης την αποτύπωσε στο περίφημο γλυπτό του, που σύμφωνα με τον Πλίνιο, ονομάζεται Σάτυρος Περιβόητος. Αρχικά το έργο του τοποθετήθηκε στην οδό των Τριπόδων, η οποία βρίσκεται στην Πλάκα και κατά την αρχαιότητα εκεί ήταν στημένα τα έπαθλα των χορηγών των αγώνων. Παραμένει άγνωστο μέχρι πότε παρέμεινε σε αυτή τη θέση. Το αυθεντικό γλυπτό αγνοείται. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί περισσότερα από 100 αντίγραφά στις χώρες της Μεσογείου.


Ένα από αυτά ήταν στημένο στα Προπύλαια του Παναθηναϊκού Σταδίου. Αριστερά βρισκόταν η Παλλάδα Αθηνά και δεξιά ο Σάτυρος του Πραξιτέλη. Φωτογραφία στις αρχές του 1900 από την κατασκευή των Προπυλαίων στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Αριστερά βλέπουμε «Παλλάδα Αθηνά» και δεξιά τον «Αναπαυόμενο Σάτυρο» αντίγραφο από το γλυπτό του Πραξιτέλη. Διαβάστε την ιστορία των Προπυλαίων και γιατί γκρεμίστηκαν. Σήμερα, αντίγραφά του βρίσκονται στη γλυπτοθήκη του Μονάχου, τη βίλα Μποργκέζε της Ρώμης, στο Λούβρο, στο Μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας, όμως το πιο εντυπωσιακό αντίγραφου του Σάτυρου του Πραξιτέλη εκτίθεται στα Μουσεία του Καπιτωλίου της Ρώμης....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/to-xameno-aristourgima-tou-praksiteli-pou-kseperase-se-dyskolia-akoma-kai-to-glypto-tou-ermi-apeikonize-enan-efivo-satyro-pou-epaize-mousiki-kai-zouse-sta-dasi-pou-sozontai-diafora-antigrafa-tou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης