Τελευταία Νέα

Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017

Τα 7 μυστήρια της Φύσης
Η Φύση είναι γεμάτη μικρά και μεγάλα θαύματα. Μερικά από αυτά βρίσκονται γύρω μας καθημερινά και έχουμε εξοικειωθεί με την ομορφιά ή με τα μυστήριά τους. Άλλα, πιο μακρινά και σπάνια, μπορούμε να τα θαυμάσουμε μόνο από φωτογραφίες όπως αυτές που ακολουθούν:


1. Salar de Uyuni, Βολιβία: Καθρέφτες από αλάτι.


Η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο με εμβαδόν 10.582 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στην νοτιοδυτική Βολιβία και προήλθε από προϊστορικές λίμνες που στο πέρασμα των αιώνων αποξηράνθηκαν αφήνοντας πίσω τους αχανή σε έκταση κρούστα από αλάτι. Ο ουρανός καθρεφτίζεται μέσα τους με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνεται σχεδόν προέκταση του ίδιου του ειδώλου του.


2. Naica, Μεξικό: Η σπηλιά των γιγάντιων κρυστάλλων.Το 2000, κατά τη διάρκεια μιας γεώτρησης σε ορυχείο στην πολιτεία Τσιουάουα στο Μεξικό ανακαλύφθηκε σε βάθος 300 μέτρων ένα σπήλαιο με γιγάντιους κρυστάλλους σεληνίου. Η διάμετρός τους φτάνει τα 1,2 μέτρα και το μήκος τους τα 15 και, σύμφωνα με τους γεωλόγους, η ανάπτυξη τους οφείλεται στις υψηλότατες θερμοκρασίες (58 βαθμών Κελσίου) που επικρατούν μέσα στο σπήλαιο και στην ύπαρξη εξαιρετικά πλούσιου σε μέταλλα νερού. Ο σχηματισμός τους χρειάστηκε, φυσικά, εκατοντάδες χιλιετίες.

3. Αυστραλία: Η ροζ λίμνη Hillier.


Στο νησί Middle Island της Δυτικής Αυστραλίας υπάρχει μια λίμνη που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό χρώμα της. Πρόκειται για την λίμνη Hillier μια μικρή λίμνη με πλάτος περίπου 600 μέτρα. Αυτό που την κάνει μοναδική, το ροζ χρώμα της, παραμένει ένα μυστήριο. Το σίγουρο είναι πως δεν οφείλεται σε αντανάκλαση των χρωμάτων της γύρω φύσης δεδομένου ότι το νερό της παραμένει ροζ ακόμα και μέσα σε ποτήρι. Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, είναι οι υψηλή περιεκτικότητα του νερού σε αλάτι η οποία ευνοεί την ανάπτυξη ενός τύπου μικροάλγης με το όνομα Dunaliella Salina η οποία έχει παρόμοιες χρωστικές ιδιότητες με αυτές της καροτίνης-Β.

4. Ισλανδία: Ηφαιστειακή αστραπή.


Ο μηχανισμός που προκαλεί το φυσικό αυτό φαινόμενο δεν έχει εξηγηθεί πλήρως. Η γεωεπιστήμονας Adele Crozier λέει πως είναι πιθανό οι αστραπές να συμβαίνουν από τα φορτισμένα σωματίδια της τέφρας που εκτινάσσονται σαν στήλη από το ηφαίστειο και εξηγεί: «Όταν όλη αυτή η τέφρα εκτινάσσεται στην ατμόσφαιρα σε μια ηφαιστειακή έκρηξη, τα σωματίδια ξεκινούν ως ουδέτερα, αλλά μετά τη μεταξύ τους σύγκρουση, μετατρέπονται σε θετικά ή αρνητικά ιόντα. Ο διαχωρισμός αυτός μεταξύ των θετικών και αρνητικών σωματιδίων προσφέρει ένα κανάλι για να ρέει η ηλεκτρική ενέργεια».

5. Alberta, Καναδάς: Φυσαλίδες πάγου στη λίμνη Abraham.


Η εξήγηση βρίσκεται στα φυτά που υπάρχουν στο βυθό της λίμνης και απελευθερώνουν μεθάνιο. Αυτό παγώνει καθώς πλησιάζει στην επιφάνεια της λίμνης όπου το νερό είναι πιο παγωμένο και με αυτόν τον τρόπο σχηματίζονται εντυπωσιακές στήλες πάγου που παραμένουν εκεί όλη τη χειμερινή περίοδο.

6. Πακιστάν: Δέντρα τυλιγμένα σε ιστούς αράχνης.


Αυτή η σχεδόν αλλόκοσμη εικόνα δέντρων στο χωριό Sindh του Πακιστάν έχει μια απόλυτα λογική εξήγηση: Είναι το αποτέλεσμα του ένστικτου αυτοσυντήρησης εκατομμυρίων αραχνών που βρήκαν εκεί καταφύγιο μετά τις πλημμύρες του 2010 μετατρέποντάς τα σε τεράστια κουκούλια.

7. Vaadhoo, Μαλδίβες: Μια θάλασσα από αστέρια.


Δεν είναι το καθρέφτισμα των αστεριών του νυχτερινού ουρανού μέσα στο διαυγές νερό αλλά η υψηλή περιεκτικότητά του σε ένος είδους φυτοπλαγκτόν το οποίο διαθέτει την ιδιότητα που αποκαλείται bioluminesce, έναν αμυντικό μηχανισμό ο οποίος το προστατεύει από άλλους οργανισμούς που το επιβουλεύονται.

Πηγή: https://dimartblog.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης