Τελευταία Νέα

Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

Τοπική Ιστορία - Πειραιάς


Άρθρο: Λογγίνου Δήμητρα

Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες. Στη συνέχεια ο δάσκαλος αναθέτει - με κλήρωση- σε κάθε ομάδα την επεξεργασία μιας ιστορικής περιόδου. Τους μοιράζει αποσπασματικά τις στροφές του ποιήματος Πειραιάς (πατήστε ΕΔΏ) που αναφέρονται στη περίοδο που εξετάζει η κάθε ομάδα.
Για παράδειγμα εάν εξετάζει τους προϊστορικούς χρόνους θα τους μοιράσει την δεύτερη και τρίτη στροφή. Επίσης, τους διανείμει και τα αντίστοιχα τραγούδια της εποχής. (Βλέπε λίστα στο τέλος της παρουσίασης).

Αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία , μετά το πέρας των παρουσιάσεων των αποτελεσμάτων της κάθε ομάδας, οι μαθητές ενώνουν τις στροφές του ποιήματος και το βλέπουν ολοκληρωμένο. Μπορεί μάλιστα, ο δάσκαλος να έχει γράψει σε χαρτί του μέτρου  την πρώτη στροφή του ποιήματος και στη συνέχεια η κάθε ομάδα να προσθέσει το δικό της απόσπασμα  και το τέλος να το γράψουν όλοι μαζί.

 Αν θέλουμε να κάνουμε πιο καλλιτεχνική την όλη διαδικασία μπορούμε να δώσουμε στο χαρτί του μέτρου μορφή τοίχου σχεδιάζοντας τούβλα πάνω του και βάφοντάς το, ώστε να μοιάζει με κομμάτι από έναν δρόμο της πόλης και πάνω σε αυτό να γράψουμε το ποίημα.

Για ιδέες σχετικά με τις επιμέρους δραστηριότητες δείτε την παρουσίαση που ακολουθεί.

Μία δεύτερη προσεέγγιση της τοπικής ιστορίας του Πειραιά μπορεί να γίνει μέσα από το διδακτικό σενάριο " Οι Κρυμμένοι Θησαυροί των Καραβιών" Πατήστε ΕΔΩ για μετάβαση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης