Τελευταία Νέα

Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017

Ο Πόλεμος, η Ειρήνη και η Ανθρωπότητα

   

   Άρθρο : Λογγίνου Δήμητρα 

     Ο άνθρωπος,  φύση εγωιστική και άπληστη για υπεροχή, αγωνίζεται με όλα του τα μέσα,  για να επιβληθεί πάνω στους άλλους και  να ικανοποιήσει τα συμφέροντα ή τις φιλοδοξίες του .  Σε ακραίες περιπτώσεις η έμφυτη αυτή τάση  μετατρέπει τον άνθρωπο σε τύραννο που εκμεταλλεύεται τους γύρω  του προκειμένου να υλοποιήσει τους σκοπούς του.  Είναι εμφανές ότι η πραγματική αιτία ενός πολέμου βρίσκεται στη σύγκρουση της αλαζονικής συμπεριφοράς του εξουσιαστή  με το αίσθημα δικαίου που διακατέχει τον εξουσιαζόμενο. Η ανάγκη  για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, δημιουργικότητα  και πνευματικότητα  οδηγεί συχνά τους λαούς στον πόλεμο, που όταν γίνεται, επειδή επιδιώκει να περιορίσει το κακό που γεννά η μανία της κυριαρχίας και της επιβολής, δικαιώνει τον άνθρωπο.
     Στις περισσότερες όμως  περιπτώσεις ο πόλεμος εξελίσσεται σε μια αδιάκοπη πάλη και συνεχή αγώνα για αντεκδίκηση.  Το μίσος, η διχόνοια, η ζήλια, η αντιπάθεια και η αντικοινωνική συμπεριφορά οδηγούν το άτομο στην καταστροφή. Ο φόβος φωλιάζει στη ψυχή του, οι αιματηρές συγκρούσεις αφανίζουν ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους του, ενώ το πραγματικό νόημα της ζωής, δηλαδή η υπεράσπισή της,  πνίγεται μέσα στη σκληρότητα, την αυτοκαταστροφή  και τη βία , που αναπόφευκτα γεννά ο πόλεμος.

      Αντίθετα, στη διάρκεια της ειρήνης , το πνεύμα του ανθρώπου λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας.  Γι αυτό τον λόγο και ο λαός το δέχεται ως ευλογία. Στην ειρήνη οι άνθρωποι εργάζονται για την ευημερία, την πρόοδο, τη συλλογικότητα, την ανάπτυξη της επιστήμης, τη δημιουργία, την αποκάλυψη ή ανακάλυψη της αλήθειας , την εξυπηρέτηση του συνανθρώπου, την καταπολέμηση της αρρώστιας, την καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου ενός κοινωνικού συνόλου.
     Στην ειρήνη ο κάθε άνθρωπος γίνεται ένας αφανής ήρωας, που θεμελιώνει με το χρήσιμο έργο  του – απλό ή σύνθετο- το πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο ενός ολόκληρου λαού. Άρα, η ανθρωπότητα δεν εξελίσσεται από εκείνους που κερδίζουν πολέμους, αλλά από αυτούς που αγωνίζονται στον ειρηνικό στίβο της ζωής.

    Το τι ακριβώς σημαίνει «πόλεμος» και το τι «ειρήνη» μπορεί κάλλιστα να περιγραφτεί μέσα από την φράση του Ηροδότου  «Οὐδείς γάρ οὕτως ἀνόητος ἐστιν, ὅστις πόλεμον πρό εἰρήνης αἱρέεται• ἐν μέν γάρ τῇ οἱ παῖδες τούς πατέρας   θάπτουσιν, ἐν δέ  τῷ  οἱ πατέρες  τά τέκνα» (Κανείς δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη. Γιατί στον καιρό της ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς, ενώ στον καιρό του πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους.)

Η μέρα της Ειρήνης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου. Μερικές δράσεις που μπορούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί περιγράφονται στους συνδέσμους που ακολουθούν. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης