Τελευταία Νέα

Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017

Η Αμοργός του Νίκου Γκάτσου μέσα από τη ματιά του Μάνου ΧατζιδάκιΠοιητής του ενός ποιήματος και στιχουργός µε καθοριστική επιρροή στην εξέλιξη του στίχου
της μεταπολεμικής ελληνικής μουσικής , ο Νίκος Γκάτσος (1911-1992), από το χωριό Ασέα
της Αρκαδίας, έκανε την ουτοπία τρόπο ζωής και επιβεβαίωσε µε τρόπο κατηγορηματικό το
αρχαίο ρητό: ουκ εν τω πολλώ το ευ.


Ανήκει στους ποιητές που άρχισαν ουσιαστικά να γράφουν στη διάρκεια της Κατοχής των Ναζί (1940-1944). Για τους περισσότερους την εποχή εκείνη τα λυτρωτικά όνειρα των προηγούμενων
υπερρεαλιστών της δεκαετίας του ΄30 έχουν γίνει εφιάλτες και νοσηρά οράματα και η
δύναμη του παραλόγου, στην οποία στόχευε κάποτε ο υπερρεαλισμός ταυτίζεται τώρα µε την
τρομακτική πραγματικότητα των συνθηκών της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου που ακολούθησε στην Ελλάδα, μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου  Πολέμου..

Η μοναδική ποιητική συλλογή του Νίκου Γκάτσου (1915-1992) τιτλοφορείται χωρίς κανέναν εμφανή  λόγο " Αμοργός" (1943).¹ Η γλώσσα αυτών των ποιημάτων είναι πλούσια σε όρους που αντλούνται από την παραδοσιακή αγροτική ζωή της Ελλάδας. Ένα μάλιστα είναι γραμμένο σε παραδοσιακό δεκαπεντασύλλαβο στίχο. Όταν ο Γκάτσος ολοκληρώνει την Αμοργό, εν µέσω της Κατοχής, το 1943, δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα του νέου κόσμου που διαπνέεται  εκείνη την εποχή το έργο των παλαιοτέρων του. Σε αντίθεση µε άλλους ποιητές εναπόθεσε αυτή την ελπίδα σε περιπλανήσεις πέρα από τα όρια του παραδοσιακού ελληνικού κόσμου.

Ο Χατζιδάκις λέει : " Περιέχει βαθύτατα την ελληνική παράδοση, δεν την εκμεταλλεύεται αλλά συγχρόνως περιέχει όλη την ευρωπαϊκή θητεία του Μεσοπολέμου. Η ΑΜΟΡΓΟΣ είναι η έκφραση των δύο αυτών στοιχείων που συνθέτουν την προσωπικότητα του Γκάτσου., βαθιά Έλληνας και βαθιά   Ευρωπαίος.  Έχουμε δείγματα ποιητών που γράφουν πολλά και δεν προσθέτουν τίποτα. Ο Γκάτσος τα απέφευγε αυτά. Έγραψε ένα μόνο έργο. Η βαθύτατη κριτική του σκέψη τον κάνει πολύτιμο δάσκαλο για όσους ξέρουν να δεχτούν τα μαθήματά του. Οι άλλοι στιχουργοί ξεκινούν από το στίχο και προσπαθούν να φτάσουν στη ποίηση... ο Γκάτσος ξεκινά από την ποίηση. Αν και στιχουργεί παραμένει πάντα ποιητής....."  
Πηγή :  http://www.hfc-sezioneitaliana.com/wmt/userfiles/Media/afierwma_gkatsos_new_gr.pdf
            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης