Τελευταία Νέα

Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2017

Βιογραφίες: Γιάννης Ρίτσος (1909-1990)Μια από τις σημαντικότερες και ευγενέστερες μορφές των σύγχρονων ελληνικών γραμμάτων, καταξιώθηκε ως «ο ποιητής της Ρωμιοσύνης». Η «Ρωμιοσύνη», «Το καπνισμένο τσουκάλι», «Τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» και πάνω από όλα ο «Επιτάφιος» είναι από τα πιο γνωστά ποιητικά έργα του Ρίτσου, αφού μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη.


Άλλες μεγάλες ποιητικές συλλογές του Γιάννη Ρίτσου, που για την προσφορά του στην παγκόσμια λογοτεχνία τιμήθηκε με το βραβείο «Λένιν» είναι: «Τακτέρ» (το πρώτο στα 1934), «Εαρινή συμφωνία», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», «Αγρύπνια», «Η σονάτα του σεληνόφωτος», «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών», «12 ποιήματα για τον Καβάφη», «Χρυσοθέμια», «Ο αφανισμός της Μήλος», «Μαντατοφόρες» και δεκάδες άλλα.

Τα περισσότερα έργα του ο Μονεμβασίτης ποιητής τα έγραψε εν μέσω 40χρονων διώξεων, φυλακίσεων και εξοριών για την ένταξή του στο κομμουνιστικό κίνημα, ιδεολογία που δεν έκρυψε ποτέ. Εξάλλου, η αισθητική, πανανθρώπινη προσέγγιση της κοινωνικής επικαιρότητας συνιστά και τη μοναδικότητά του.

Επαναστάτης στη ζωή, επαναστάτης, όμως και στο λόγο του. Χρησιμοποίησε ολόκληρο το παραγκωνισμένο λεκτικό οπλοστάσιο του λαού, θάμπωσε με τη μουσικότητα του λυρισμού του και κινητοποίησε όλες τις αισθήσεις είτε γράφοντας για το μύρο του βοσκού είτε για το άγχος της πόλης είτε για την επιστράτευση των ιδεών.

Πηγή : http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23579&subid=2&pubid=2368761

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης