Τελευταία Νέα

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018

Η βεντάλια από το χθες στο σήμερα
Η χρήση ενός φύλλου, το οποίο ο άνθρωπος κουνά πάνω από τη σπίθα για να γίνει φωτιά, πιθανώς να σηματοδοτεί τη γέννηση της βεντάλιας. Ωστόσο τη βεντάλια, ή μάλλον το ριπίδιο, ως αυτοτελές αντικείμενο, το συναντάμε πρώτα στα ζεστά κλίματα, την Αίγυπτο και την Ασσυρία, όπου χρησίμευε και… ως εντομοαπωθητικό μέσον.


Οι Φαραώ στην Aυλή τους είχαν δούλους που ανέμιζαν μεγάλες βεντάλιες για να τους δροσίζουν. Aλλά και οι αρχαίοι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν βεντάλιες.

Στην αρχή μόνο οι βασιλείς είχαν ριπίδες. Aργότερα η χρήση τους εξαπλώθηκε στους αυλικούς και τους υψηλά ιστάμενους, για να καταλήξει, από σύμβολο ανδρών επιφανών, σύμβολο γυναικείας καλαισθησίας.

Στην αρχαία Ελλάδα, όταν έφτασε από την Ανατολή, η βεντάλια δεν έγινε ευμενώς δεκτή, στη συνέχεια, όμως, οι γυναίκες την υιοθέτησαν και τη βλέπουμε να εικονίζεται στα χέρια των φτερωτών συνοδών της Αφροδίτης, δείχνοντας πως η χάρη και η τσαχπινιά ξεπέρασαν τα εμπόδια.

Οι Κινέζοι, που εκτιμούσαν τη βουβή γλώσσα των νοημάτων, χρησιμοποίησαν πολύ τη βεντάλια. Αυτοί εφηύραν την πτυσσόμενη παραλλαγή της, αυτήν που γνωρίζουμε και σήμερα. Το διακριτικό και χαριτωμένο μοντέλο που ανοιγοκλείνουν οι γυναίκες συνοδεύοντας το φτερούγισμα των βλεφάρων τους αγαπήθηκε πολύ σε όλη την Ευρώπη, όπου ειδικά εργαστήρια έφτιαξαν έργα τέχνης από δαντέλα, ζωγραφιστά χαρτιά, περγαμηνές ή υφάσματα, σκαλιστά ξύλα, σεντέφια, μαργαριτάρια, πολύτιμα μέταλλα κ.ά.

Αρχικά η βεντάλια ήταν ένα μονοκόμματο κομμάτι από ξύλο, δέρμα, ύφασμα ή ένα μεγάλο φύλλο. Στη συνέχεια έγινε μεταλλική και χάρτινη. Όταν εφευρέθηκε η πτυσσόμενη βεντάλια, έγινε το must της γυναικείας εξεζητημένης τουαλέτας, ενώ σήμερα μπορεί να είναι ένα αξεσουάρ της μόδας όσο και ένα απαραίτητο μέσο που προσφέρει δροσιά το καλοκαίρι.

Η Βεντάλια ως μέσο επικοινωνίας 
Στην  εποχή που οι γυναίκες περιορίζονταν από τους κανόνες της κοινωνικής εθιμοτυπίας, η βεντάλια χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο επικοινωνίας. Ένα βιβλίο για τις βεντάλιες του 1797, μας δίνει μια λίστα με σαφείς οδηγίες για το πώς να τις χρησιμοποιήσουμε ώστε να στείλουμε μηνύματα με διακριτικό τρόπο. Σύμφωνα με αυτό (Ladies Conversation Fan), το αγγλικό αλφάβητο εκφραζόταν με πέντε διαφορετικές θέσεις του χεριού (το γράμμα J δεν αναφερόταν):

Κρατώντας την βεντάλια με το αριστερό χέρι και ακουμπώντας το δεξί μπράτσο= A–E

Κρατώντας την βεντάλια με το δεξί χέρι και ακουμπώντας το αριστερό μπράτσο= F–K

Ακουμπώντας την βεντάλια στην καρδιά= L–P

Ανυψώνοντας την βεντάλια μέχρι το στόμα= Q–U

Ανυψώνοντας την βεντάλια στο πρόσωπο= V–Z


Αν οι παραπάνω κανόνες είναι δύσκολοι να τους θυμάται κανείς, ειδικά για πιο πολύπλοκες φράσεις, υπήρχαν και οι παρακάτω απλές κινήσεις για την καθημερινότητα:

Κρατώντας την βεντάλια με το δεξί χέρι μπροστά από το πρόσωπο: Ακολούθα με

Βάζοντας την βεντάλια κοντά στην καρδιά: Σ'αγαπώ

Ρίχνοντας την βεντάλια: μπορούμε να γίνουμε φίλοι

Κάνοντας αργά αέρα με την βεντάλια: Είμαι παντρεμένη

Κάνοντας γρήγορα αέρα με την βεντάλια: είμαι αρραβωνιασμένη

Ανοίγοντας διάπλατα την βεντάλια: περίμενέ με

Πιέζοντας μια μισόκλειστη βεντάλια στα χείλη: μπορείς να με φιλήσεις


Κρατώντας μια ανοιχτή βεντάλια στο αριστερό χέρι: μπορείς να έρθεις και να μου μιλήσεις

Πηγές : http://greek.cri.cn/801/2017/02/24/121s25081.htm
             https://www.archaiologia.gr/blog/2016/02/05/%CE%B7-%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B8%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης