Τελευταία Νέα

Σάββατο, 7 Απριλίου 2018

Πρώτη Ανάσταση: Ο ιερέας από την Παναγία την Ευαγγελίστρια της ΧίουΑν υπάρχει μια εικόνα που χαρακτηρίζει αυτές τις ημέρες, τα χρόνιας της επέλασης του διαδικτύου και στην Ελλάδα, αυτή είναι ο ξεχωριστός τρόπος του εορτασμού της Πρώτης Ανάστασης στο νησί της Χίου.

Όπως επιτάσσει το θρησκευτικό τελετουργικό, οι πολυέλαιοι της εκκλησίας κουνιούνται, τα στασίδια χτυπούν δυνατά από τους πιστούς και έτσι δίνεται η αίσθηση του σεισμού που φέρνει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού Χριστού στο ορθόδοξο δόγμα.


"Ανάστα ο Θεός, κρίνον την γην, ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι" ψέλνεται και ο παπάς Χρυσόστομος Γουρλής, εξέρχεται του ιερού με ένα μεγάλο καλάθι δάφνες με τις οποίες ραίνει τους πιστούς σε μια εικόνα που μοιάζει περισσότερο με χορευτική φιγούρα παρά με θρησκευτική τελετή της εκκλησίας.

Ο Μέγας Εσπερινός ή αλλιώς Πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται από την ορθόδοξη Εκκλησία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στις 09.00.Ο ιερέας που καλεί τα παιδιά στην εκκλησία
Αναζητώντας περισσότερα για τον εύθυμο ιερέα, που τελεί το μυστήριο της πίστης του με τόσο ζήλο και προθυμία, διαβάζουμε στο τοπικό μέσο Politis Chios, πως ο Χρυσόστομος Γουρλής είναι εν πολλοίς ο λόγος που αρκετά παιδιά από το νησί σηκώνονται τα πρωινά του Σαββάτου για το Κατηχητικό.


Ο πάτερ Χρυσόστομος Γουρλής παίζει μπάλα στον προαύλιο χώρο του ναού στη Χίο 
φωτογραφία :   POLITISCHIOS

Παιδκές φωνές ηχούν από τον προαύλιο χώρο της Παναγίας Ευαγγελίστριας, όπου οι 65 μαθητές του πατέρα Χρυσοστόμου Γουρλή, λίγο πριν το κατηχητικό μάθημα, παίζουν ποδόσφαιρο. Τερματοφύλακας; Ο ίδιος ο π. Χριστοφόρος.

Διαιτητής, ποδοσφαιριστής, δάσκαλος και ιερέας. Ο παπά- Χριστοφόρος δίνει όλο του το είναι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, προκειμένου να φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην Εκκλησία τα παιδιά. Σηκωμένα ράσα και αθλητικά παπούτσια, σαν σωστός αθλητής, τον βλέπεις να παθιάζεται, να πέφτει κατά γης για να αποκρούσει πιθανό γκολ, να σφυρίζει σε ενδεχόμενο out ή off side και συνάμα να ανησυχεί για την ώρα, αφού στις 14:00 ξεκινά η κατήχηση.

Υπέρμαχος των εθίμων

Ο ιερέας, αν όλα όσα διαβάζουμε για εκείνον είναι ορθά, πως είναι υπέρμαχος των εθίμων που αφορούν στον τόπο του, γι’ αυτό και έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν και για το ζήτημα των φημισμένων ρουκετοπόλεμων.Στιγμιότυπο από το έθιμο της Χίου, τον Ρουκετοπόλεμο, το βράδυ της Ανάστασης

«Αλίμονο σ’ αυτούς που κυνηγούν τα έθιμα, να αφήσουν τον κόσμο ήσυχο. Τα έθιμα είναι τα ιερά και τα όσιά μας» φέρεται να δηλώνει ο Χρυσόστομος Γουρλής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Χιώτες τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να συνεχίσουν το έθιμο των ρουκετοπόλεμων.

Πηγή: http://www.news247.gr/viral/prwth-anastash-o-iereas-apo-th-xio-poy-ginetai-viral-kathe-xrono.6599312.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης