Τελευταία Νέα

Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Προσεγγίζοντας τον όρο "Νοημοσύνη"Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν πως οτιδήποτε είναι πάνω από 120 είναι πολύ ψηλά, ενώ αν κάποιος έχει περισσότερο από 140 θεωρείται πως εμπίπτει στην κατηγορία της ιδιοφυΐας. Ο δείκτης νοημοσύνης μεταξύ 90 και 110 συνήθως θεωρείται ότι είναι ο μέσος όρος στις περισσότερες μετρήσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί.


Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη τεστ που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του IQ και μπορεί να δώσουν ελαφρώς διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικούς ανθρώπους, επειδή επικεντρώνονται σε διαφορετικές πτυχές της διαδικασίας της σκέψης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί άνθρωποι έχουν εσφαλμένη ιδέα για το τι πραγματικά αντιπροσωπεύει το IQ. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όποιος έχει πολλές γνώσεις και είναι εξαιρετικά έμπειρος, θα έχει υψηλό IQ. Μερικές φορές αυτό είναι αλήθεια, αλλά όχι πάντα.

Το IQ μετρά απλώς την ικανότητα του ατόμου να λύσει προβλήματα, να ασχοληθεί με νέες καταστάσεις και να μάθει τα πράγματα γρήγορα. Μερικοί άνθρωποι γίνονται ειδικοί σε έναν τομέα, με μία μέση ικανότητα σ’ αυτόν τον τομέα και την διεξοδική εφαρμογή του. Αυτό, όμως, δεν κάνει κάποιον ιδιοφυΐα. Αντίστοιχα, ορισμένα άτομα με εξαιρετικά υψηλό δείκτη νοημοσύνης δεν τον χρησιμοποιούν ποτέ με τέτοιο τρόπο, ώστε να τους ωφελήσει πραγματικά ή να κάνουν κάτι σημαντικό στη ζωή τους.

Τα ΙQ τεστ συχνά προκαλούν τους ανθρώπους με πολύ διαφορετικούς τρόπους και αυτό μπορεί να τους κάνει να παράγουν διαφορετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, κάποιες δοκιμές είναι προγραμματισμένες και κάποιες άλλες όχι, ή κάποιες έχουν χρονικό περιορισμό, με αποτέλεσμα κάποιος να πάει ψηλά σε κάποιο τεστ, ενώ κάποιες άλλες δεν είναι χρονομετρημένες, με αποτέλεσμα κάποιος να τα πάει πολύ καλύτερα.

Υπάρχουν, επίσης, IQ τεστ με ελαφρά διαφορετικές εστιάσεις. Ορισμένα μπορεί να επικεντρωθούν περισσότερο στην αφηρημένη σκέψη, ενώ κάποια άλλα μπορεί να δοκιμάσουν τις μαθηματικές ικανότητες υπολογισμού πιο αυστηρά.

Κάποιος που έχει μαθησιακή δυσκολία με τα μαθηματικά, θα μπορούσε να τα πάει πολύ καλύτερα σε μια άλλη πτυχή ενός τεστ και γενικά να μετρήσει πιο υψηλό σκορ σε ένα τεστ με μικρότερη έμφαση στα μαθηματικά.


Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το IQ ενός ατόμου μπορεί να είναι μια πολύ καλή ένδειξη για την επιτυχία στη ζωή του, αλλά δεν θεωρείται γενικά ο καλύτερος δείκτης γι’ αυτό. Ορισμένες δοκιμές έχουν αναπτυχθεί για να μετρούν την ικανότητα ενός ατόμου για αυτοπειθαρχία κι αυτά έχουν δείξει πως σε γενικές γραμμές το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικό.

Η νοημοσύνη είναι πολλά περισσότερα από όσα τα τεστ IQ ελπίζουν ότι θα αξιολογήσουν ποτέ. 

Κανένας μας δεν είναι ένα απλό διανοητικό σκορ σε μια γραμμική κλίμακα. Δύο άνθρωποι με τα ίδια αποτελέσματα σε ένα IQ τεστ δε θα κάνουν ή δε θα πετύχουν τα ίδια πράγματα στη ζωή τους. Η νοημοσύνη κάθε ανθρώπου είναι τόσο μοναδική όσο και ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Δεν το λέω εγώ, το αποδεικνύουν οι καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων γύρω μας. Σκεφτόμαστε με ήχους, με χρώματα, με κίνηση. Σκεφτόμαστε οπτικά. Σκεφτόμαστε συνθετικά, δημιουργικά.

Δημιουργικότητα 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι έντονα διαδραστικός. Χρησιμοποιούμε ένα καλό ποσοστό των δυνατοτήτων του σε κάθε εργασία που εκτελούμε. Μάλιστα, οι ανακαλύψεις, σημαντικές ή ασήμαντες, οφείλονται στη δυναμική χρήση του εγκεφάλου, στη δυνατότητα δηλαδή να βρίσκουμε νέες συνδέσεις μεταξύ των πραγμάτων (ένα καλό παράδειγμα ήταν ο Einstein).

Υπάρχει ο μύθος ότι μόνο οι ιδιαίτεροι άνθρωποι είναι δημιουργικοί. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο καθένας από μας είναι γεννημένος με τρομερές δημιουργικές ικανότητες. Μοιάζει πολύ με τη μόρφωσή μας. Αν κάποιος δε μάθει να διαβάζει ή να γράφει, δε θεωρούμε ότι είναι ανίκανος να το κάνει κάποια στιγμή, απλά δεν έχει μάθει να το κάνει. Το ίδιο ισχύει και με τη δημιουργικότητα. Μπορείς να είσαι δημιουργικός στο οτιδήποτε - απ' το να κατασκευάσεις κάτι, να λύσεις ένα μαθηματικό πρόβλημα, αλλά και να διατηρήσεις μια κοινωνική επαφή. Οτιδήποτε εμπλέκει τη νοημοσύνη σου.

Η δημιουργικότητα είναι το πιο δυνατό παράδειγμα της δυναμικής φύσης της νοημοσύνης. Μπορεί να ανακαλέσει όλες τις περιοχές του μυαλού και της ύπαρξής μας. Απαιτεί, βέβαια, και κάτι πολύ σημαντικό: να αγαπάμε αυτό που κάνουμε, όπως και τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη νοημοσύνη μας.

Η δημιουργικότητα χρειάζεται και τη φαντασία για να υπάρξει. Η φαντασία μπορεί να είναι εντελώς εσωτερική. Μπορείς να είσαι ευφάνταστος όλη μέρα και κανείς να μην καταλάβει ποτέ τίποτα. Για να είσαι, όμως, δημιουργικός πρέπει να κάνεις κάτι. Η δημιουργικότητα οδηγεί τη φαντασία σε άλλο επίπεδο, διότι "έχεις πρωτότυπες ιδέες που έχουν αξία και πρακτική εφαρμογή". Μπορούμε, δηλαδή, να χαρακτηρίσουμε τη δημιουργικότητα ως εφαρμοσμένη φαντασία.

Φαντασία 

Η φαντασία υποστηρίζει κάθε μοναδικό ανθρώπινο επίτευγμα. Η πρωτογενής πράξη φαντασίας είναι "να βλέπουμε μέσα από τα μάτια του μυαλού". Μπορούμε, δηλαδή, να πούμε ότι η φαντασία είναι "η δύναμη να φέρνεις στο μυαλό σου πράγματα που δεν τα βιώνεις με τις αισθήσεις σου".

Με τη φαντασία μπορούμε να συμπεράνουμε, να υποθέσουμε, να διαλογιστούμε, να προτείνουμε. Με μία λέξη, μπορούμε να είμαστε ευφάνταστοι. Το επίθετο "ευφάνταστος" έχει μεγάλη δύναμη. Σημαίνει ότι είμαστε ελεύθεροι. Είμαστε ελεύθεροι να πάμε πίσω στο παρελθόν (και ίσως να το ανασχηματίσουμε;), ελεύθεροι να στοχαστούμε το παρόν και ελεύθεροι να ονειρευτούμε το μέλλον. Η φαντασία, αν το σκεφτούμε καλύτερα, είναι το θεμέλιο για τα ανθρώπινα επιτεύγματα, όπως η γλώσσα, οι τέχνες, οι επιστήμες, τα φιλοσοφικά συστήματα και σχεδόν όλα όσα ορίζουν τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Η απελευθέρωση της φαντασίας μας, μας βοηθά να έχουμε δημιουργικές ενοράσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες συνδέσεις, ώστε να βλέπουμε τα πράγματα με καινούριους τρόπους και από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι δημιουργικές ενοράσεις συχνά έρχονται με μη γραμμικούς τρόπους, βλέποντας συνδέσεις και ομοιότητες μεταξύ πραγμάτων, τις οποίες δεν είχαμε παρατηρήσει πιο πριν. Φυσικά, η δημιουργική σκέψη δεν αντιτίθεται της λογικής σκέψης. Ίσα ίσα, η λογική μπορεί να είναι πολύ σημαντική σε διαφορετικά στάδια της δημιουργικής διαδικασίας, γι' αυτό και η φύση μας εξόπλισε με το αριστερό ημισφαίριο που είναι υπεύθυνο για τη λογική, σειριακή σκέψη (γλώσσα, μαθηματικά κλπ.) και το δεξί ημισφαίριο που είναι υπεύθυνο για πιο αφαιρετικές διαδικασίες (αναγνώριση προτύπων, προσανατολισμός κλπ.).

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η δημιουργικότητα και η φαντασία φτάνουν βαθιά στη διαισθητική και υποσυνείδητη σκέψη μας, μέσα στην καρδιά και τα συναισθήματά μας. Η δημιουργικότητα επηρεάζει, όχι μόνο τον τρόπο που υπάρχουμε στον κόσμο, αλλά και το τι κάνουμε σε αυτόν, όπως και το πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε γι' αυτό. Δεν επιβιώνουμε απλά στον κόσμο, αλλά προσπαθούμε να καταλάβουμε τι σημαίνουν όλα αυτά. Κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε εξαιτίας της εντυπωσιακής δύναμης που έχει η φαντασία, η οποία συνδέει τη νοημοσύνη και τη δημιουργικότητα, προικίζοντάς μας με τις καλύτερες και τις χειρότερες δυνατότητες.

Πηγές : http://kalosagogos.blogspot.gr/2012/04/blog-post_26.html
             http://www.medinova.gr/ti-theoroume-deikti-noimosinis-kai-ti-einai-pragmatika/
             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης