Τελευταία Νέα

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

Ταξίδι στο παρελθόν της Πελοποννήσου :Μυστράς, η βυζαντινή καστροπολιτείαΜεγαλόπρεπη και εντυπωσιακή, μακρινή και ταυτόχρονα τόσο κοντινή. Ακίνητη στο χρόνο, η νεκρή πολιτεία απλώνεται στην πλαγιά του απότομου παράξενου υψώματος με το κάστρο στη κορυφή του.
Μόλις 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Σπάρτη ο χρόνος έχει σταματήσει, αλλά σε χρυσές σελίδες της ιστορίας.


Ο Μυστράς η "θεοφρούρητος χώρα του Μυζηθρά" η έδρα του Δεσποτάτου του Μωρέως, το τελευταίο λίκνο της Βυζαντινής Αυτοκτατορίας, εξακολουθεί να ζει στην ιστορική μνήμη και στη συνείδηση των ανθρώπων. Η επίσκεψη στο Μυστρά, μεταφέρει τον ταξιδιώτη σε άλλη διάσταση,
στην εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Με τις οχυρώσεις και τις εκκλησίες του με τα παλάτια τα αρχοντικά και τα σπίτια του,  με τους δρόμους και τις κρήνες του, προκαλεί καθημερινά το θαυμασμό σε χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την εξέλιξη και τον πολιτισμό του Βυζαντίου. Δύο αιώνες στο προσκήνιο της ιστορίας, συνέθεσε μια ανεπανάληπτη διαδρομή δόξας , λαμπρότητας και προσφοράς - πολιτικής κοινωνικής και πολιτιστικής.

Η αφετηρία στα μέσα του 13ου αιώνα, όταν οι Φράγκοι είχαν κυριαρχήσει στην Πελοπόννησο. Το 1249 ο Βιλλαρδουίνος Β΄ έχτισε απόρθητο κάστρο στην κορυφή υψώματος με το όνομα Μυστράς ή Μυζηθράς.

Δέκα χρόνια αργότερα πιάστηκε αιχμάλωτος του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μιχαήλ Παλαιολόγου, εξαγόρασε την ελευθερία του, δίνοντας τα κάστρα του Μυστρά της Μονεμβασιάς και της Μάνης. Ο  Μυστράς πρόσφερε ασφάλεια , με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της γειτονικής Λακεδαιμονίας, όπως λεγόταν τότε η Σπάρτη, να χτίσουν τα σπίτια τους στην πλαγιά γύρω από το κάστρο.

Ο συνοικισμός η Χώρα, προστατεύτηκε με τείχος, αλλά τα νέα σπίτια χτίστηκαν απ' έξω. Άλλο τείχος προστάτευε τη νέα συνοικία, την Κάτω Χώρα. Με τους στρατηγούς μόνιμους διοικητές από το 1308 και με την έδρα της Μητρόπολης να έχει μεταφερθεί από τη Λακεδαίμονα, ο Μυστράς έγινε στα μέσα του 13ου αιώνα πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, η έδρα του Δεσποτάτου του Μωρέως με ισόβιο Άρχοντα.

Πρώτος Δεσπότης το 1348 ο Μανουήλ δευτερότοκος γιος του Αυτοκράτορα Ιωάννη  Καντακουζηνού και δεύτερος ο Ματθαίος το 1380. Τότε ήρθε η ώρα των Παλαιολόγων, με δεσπότη τον Θεόδωρο Α', γιο του αυτοκράτορα Ιωάννη Παλαιολόγου και διαδόχους  του τον Θεόδωρο Β΄ το 1407 και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο το 1443.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Μυστράς γνώρισε μέρες δόξας παρά τους εξωτερικούς κινδύνους. Η κυριαρχία του απλώθηκε σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο και έγινε κέντρο της πολιτικής και πνευματικής ζωής, πεδίο για να αναγεννηθούν τα γράμματα και οι τέχνες. Εδώ ίδρυση την περίφημη φιλοσοφική σχολή του ο Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων.

Στις 6 Ιανουαρίου Ιανουαρίου 1449 στη Μητρόπολη του Μυστρά, τον Αγιο Δημήτριο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφθηκε αυτοκράτορας και έφυγε για την Κωνσταντινούπολη, για το θάνατο και τη δόξα στην άλωση του 1453. Αλλά ο Μυστράς έπεσε άδοξα.

Ο νέος δεσπότης Δημήτριος παρέδωσε χωρίς  μάχη το άπαρτο κάστρο στον Μωάμεθ Β΄. Κατά την τουρκοκρατία η πόλη παρέμενε ακμαία, με 42.000 κατοίκους. Μετά την αποτυχία της εξέγερσης του 1770 έμειναν 8.000. Φτωχός, αλλά θαρραλέος  και ο Μυστράς πρόσφερε στον Αγώνα  του 1821, αλλά το 1825 οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ έκαψαν την κάτω Χώρα.

Οι κάτοικοι άρχισαν να φεύγουν. Άλλοι εγκαταστάθηκαν χαμηλότερα στο Νέο Μυστρά. Κι άλλοι επέστρεψαν στις όχθες του Ευρώτα για να δημιουργήσουν τη νέα Σπάρτη. Στη Βυζαντινή Πολιτεία η εγκατάλειψη έδωσε τη θέση της στη φθορά του χρόνου.

Πηγή: http://hotelsline.com/el/article/mystras-kastro-orario-xartis-diamoni-xenodoxeia-domatia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης