Τελευταία Νέα

Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

Πώς λένε τον Άι Βασίλη σε διάφορες χώρες της Ευρώπης;

Μπορεί εμάς να μας φέρνει τα δώρα μας ένας άγιος, όμως σε άλλες χώρες το καθήκον αυτό έχει αναλάβει ένας νάνος, μια κατσίκα, ή ένα κούτσουρο που... αφοδεύει παιχνίδια.

Η φιγούρα ενός μεταφυσικού πλάσματος που μοιράζει δώρα τα Χριστούγεννα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα σύμβολα των γιορτών, όπως αποκαλύπτει το infographic που δημιούργησε ένας 26χρονος γλωσσολόγος, μαθηματικός και καλλιτέχνης από την Τσεχία.

Κι αν για εμάς - και για πολλούς άλλους λαούς - η φιγούρα αυτή ανήκει σε έναν άγιο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση και τη θρησκεία μας, υπάρχουν και χώρες όπου τα δώρα των παιδιών τα φέρνει ένας νάνος, μια κατσίκα ή και ένα... καλοθρεμμένο κούτσουρο.

Ο πολυτάλαντος Jakub Marian, μετά από εκτεταμένη έρευνα, συγκέντρωσε τις ονομασίες με τις οποίες αποκαλούν τους μεταφυσικούς «κομιστές δώρων» τους οι διάφορες χώρες και τις παρουσίασε σε έναν εντυπωσιακό χάρτη, χρωματισμένο ανάλογα με την ετυμολογική συγγένεια των ονομάτων που χρησιμοποιούνται στην Γηραιά Ήπειρο. Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει με την πρώτη ματιά, η ονομασία «Πατέρας των Χριστουγέννων» (που αναπαριστάται με κοκκινο χρώμα) είναι η πιο διαδεδομένη, καθώς χρησιμοποιείται από την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία αλλά και την Τουρκία.

Στη Ρωσία και την Ουκρανία χρησιμοποιείται, όπως βλέπουμε, ο συγγενής όρος «Παππούς των Πάγων», που αντιστοιχεί και στις δύο χριστιανικές χώρες στον Άγιο Νικόλαο.

Αρκετά διαδεδομένη γιορτινή φιγούρα στα Βαλκάνια αποτελεί εκείνη του «Παππού των Χριστουγέννων» ενώ στην κεντρική Ευρώπη βλέπουμε πως τα δεδομένα... αλλάζουν, αφού τα δώρα πια δεν τα φέρνει ένας ηλικιωμένος άγιος, αλλά ο μικρός Ιησούς.

Όσο προχωράμε προς τα βόρεια, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο περίεργα. Στη Σουηδία και τη Νορβηγία, όπως δείχνει το γράφημα, τα παιδιά περιμένουν να πάρουν τα δώρα τους από έναν νάνο, ενώ στη γειτονική Φινλανδία το ευχάριστο αυτό καθήκον αναλαμβάνει μια κατσίκα.

Και ο νότος όμως δεν υστερεί στη φαντασία, αφού στην Καταλονία τα παιδιά καλούνται να φροντίζουν όλο τον Δεκέμβρη ένα... κούτσουρο, το οποίο κανακεύουν, «ταΐζουν» και κρατούν ζεστό προκειμένου να «αφοδεύσει» τα αγαπημένα τους δώρα την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/538633/hartis-deite-pos-lene-ton-ai-vasili-se-diafores-hores-tis-europis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης