Τελευταία Νέα

Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017

Τρέχει για το «Όραμα Ελπίδας» ο Νίκος Τουλίκας


Από: Λογγίνου Δήμητρα 

Με αφορμή την επιλογή του αθλητή να συμμετάσχει μαζί με όλο τον κόσμο κι όχι μαζί με τα ΑμεΑ , θα ήθελα να καταθέσω και τη δική μου σκέψη ως προς το μήνυμα που θέλει να περάσει αυτός ο άνθρωπος. Ένα μήνυμα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού. Δίνει στην αγώνα του μια διάσταση που για εμάς τους εκπαιδευτικούς έχει ιδιαίτερη σημασία. Εκείνη τη διάσταση της αδικίας. Διότι το λάθος της φύσης (αναπηρία) οφείλει το σχολείο ως προθάλαμος της κοινωνίας και αργότερα η πολιτική ηγεσία να το διορθώνει, αν θέλει να κινείται μέσα σε ανθρωπιστικά πλαίσια...Πώς μπορεί αυτό το σχολείο να το κάνει; Ας στραφούμε πάλι στον στίβο για να το καταλάβουμε. 


Ας παρομοιάσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα με έναν αγώνα τρεξίματος τον οποίο είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να τρέξουμε. Όσοι δεν είναι παράλυτοι μπορούν να το πράξουν. Όσοι όμως είναι παράλυτοι κι άρα δεν έχουν πριμοδοτηθεί από τη φύση με την ίδια ικανότητα που έχουν οι υπόλοιποι (αδικία), το σύστημα τους λέει ότι εγώ θα σε αξιολογήσω όπως αυτόν που δεν είναι παράλυτος. Άρα, εκ των προτέρων ένας άνθρωπος παράλυτος δεν μπορεί να ολοκληρώσει το τρέξιμο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρξει κάποιο βοηθητικό μέσο, όπως το αναπηρικό καροτσάκι. Φυσικά, ακόμη κι αυτό να έχει ο παράλυτος την ώρα που τρέχει, πρώτος δεν θα βγει. Θα καταφέρει όμως να ολοκληρώσει έναν κύκλο στον στίβο της ζωής χωρίς να έχει αποκλειστεί από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Ένας αποκλεισμός που εκφράζεται για  τους αθλητές με τους  αγώνες για τα ΑμεΑ και για το εκπαιδευτικό σύστημα με το Ειδικό Σχολείο. Σε έναν αγώνα τρεξίματος είναι άλλο πράγμα το να ολοκληρώσεις την διαδρομή  κι άλλο πράγμα το να την κάνεις με καλό χρόνο. Στο επίπεδο του ανθρωπιστικού σχολείου ο καλός χρόνος είναι η επίδοση και η ολοκλήρωση της διαδρομής, η κοινωνικοποίηση του ανθρώπου. Εκείνο που πολλές φορές εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά χρειαζόμαστε να αποδεχτούμε είναι τα μέσα (θεσμοί του κράτους), που βοηθούν στην ολοκλήρωσή της. Παραθέτω το άρθρο όπως το βρήκα στο διαδίκτυο... 

Έχοντας καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ στα 10.000μ. ΑμεΑ κατά τρεισήμισι λεπτά στις 27/5/2017, ο Νίκος Τουλίκας παίρνει θέση στην εκκίνηση του Αυθεντικού Μαραθώνιου για έναν ιερό σκοπό, την Κυριακή (12/11). Ων ο ίδιος αθλητής με νοητική υστέρηση  και αυτισμό θέλησε να στηρίξει τη Marathon Team Greece της Μαρίας Πολύζου για τον σύλλογο «Όραμα Ελπίδας». «Δώσε ελπίδα, Δώσε Ζωή, Γίνε Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών!» θα είναι το μήνυμα του Έλληνα Forrest Gump από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Η ιδιαιτερότητα είναι πως ο Νίκος Τουλίκας δεν θα συμμετάσχει με τα ΑμεΑ στον Μαραθώνιο, αλλά στα 5χλμ., μαζί με όλον τον κόσμο! Μήνυμα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, αγάπης, αλλά κυρίως κοινωνικό μήνυμα πως ακόμη κι όταν βρισκόμαστε οι ίδιοι σε ανάγκη μπορούμε να βοηθήσουμε άλλους συνανθρώπους μας!


Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) συνάντησε τον Νίκο Τουλίκα και τη μητέρα του, Έφη Καραγιάννη, στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», συνομιλήσαμε για την προετοιμασία του φέτος, αλλά και για τον στόχο του 22χρονου δρομέα μεγάλων αποστάσεων να καταρρίψει τώρα και το πανελλήνιο ρεκόρ στα 5.000μ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ΕΑΟΜ ΑμεΑ τον ερχόμενο Μάιο! 


Η μητέρα του Νίκου Τουλίκα, Εφη Καραγιάννη εξήγησε σχετικά με τις ιδιαιτερότητες ενός παιδιού με νοητική υστέρηση: «Ο κόσμος του αυτισμού είναι ένα ιδιαίτερο ταξίδι. Το ταξίδι αυτό θα σε οδηγήσει μερικές φορές σε δύσκολα μονοπάτια και σε στιγμές αδυναμίας μέχρι να  μάθεις μέσα από αυτό πως τα άτομα με αυτισμό αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και νοητικές δυσκολίες συνήθως παρουσιάζουν σημαντικές δυσκολίες στην κατανόηση της επικοινωνίας, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και γενικότερα αντιλαμβάνονται λίγο διαφορετικά τον κόσμο γύρω τους. Εμείς ως γονείς ενός παιδιού που παρουσιάζει αυτές τις σημαντικές δυσκολίες προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρονιά να ακολουθήσουμε αυτόν τον μαγικό κόσμο του αυτισμού. Μέσα από εύκολές και δύσκολες στιγμές καταφέραμε να αντιληφθούμε τις ανάγκες, τις δυσκολίες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού μας. Γι αυτό και όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να δώσουμε στον Νικόλα όλα τα εφόδια τα οποία θα τον βοηθήσουν στο μέλλον να είναι ένας αυτόνομος ενήλικας. Παράλληλα, βέβαια ανακαλύψαμε τις ιδιαίτερες δεξιότητες του παιδιού που τον κάνουν να είναι χαρούμενος και  τον βοηθούν στην κοινωνική του ανάπτυξη και στην αυτονομία του».


Εφέτος, ο Νίκος Τουλίκας έχει ήδη αγωνιστεί στο νυχτερινό ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης και στον πρώτο Αριστοτέλειο δρόμο στον Κοπανό της Νάουσας, ενώ μετά τη συμμετοχή του στα 5χλμ. του Αυθεντικού Μαραθωνίου, ακολουθεί η παρουσία του στον 6ο Φιλίππειο Δρόμο (Βεργίνα-Βέροια). Σε αυτούς τους δρόμους αντοχής δεν είναι ο στόχος να κάνει ένα νέο ατομικό ρεκόρ, αλλά τρέχοντας παρέα με τους φίλους του, ο Νίκος Τουλίκας αισθάνεται χαρούμενος, απολαμβάνει τη διαδρομή και τερματίζει με το χαμόγελο στα χείλη.


«Εμείς, ως γονείς παιδιού με αναπηρία ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα στο παιδί μας και θα προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο ο Νικόλας μας να είναι ευτυχισμένος, να προοδεύει στη ζωή του και μαζί του να φθάσουμε στον προορισμό αυτού του ταξιδιού που είναι η ευτυχία ενός παιδιού που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Όπως αναφέρει στο βιβλίο της μια μητέρα παιδιού με αναπηρία πριν περίπου 30 χρόνια , όταν μαθαίνεις για την περίπτωση του παιδιού σου, πρέπει το εγώ σου να το δολοφονήσεις!,» κατέληξε η μητέρα του Νίκου Τουλίκα, Εφη Καραγιάννη.

Πηγή: http://www.amna.gr/mobile/article/203968/Trechei-gia-to-Orama-Elpidas-o-Nikos-Toulikas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης