Τελευταία Νέα

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017

Η ψυχολογία του παιδιού


 Αρθρογράφος: Δημήτρης Τσουκάλης


Ένα σημαντικό έυρημα ερευνών για την ψυχική υγεία των παιδιών, είναι το γεγονός πως μια ομαλής και σταδιακή απεξάρτηση και αυτονομία από το παιδί βοηθούν την ανάπτυξη του παιδιού και πως όσο πιό πολύ οι γονείς μιλούν  στο παιδί και όσο λιγότερο αυτό βλέπει τηλεόραση, ευνοείται η ανάπτυξη της ομιλίας και των ψυχοκοινωνικών του δεξιοτήτων.


Επίσης κάτι ακόμα πιό σημαντικό είναι η ισορροπία των γονέων και η χηρησιμοποίηση της ισορροπίας (ο χρυσός κανόνας) στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Δηλαδή π.χ. ενώ ο υπερβολικά πολύς έλεγχος του παιδιού προκαλέι φοβίες, άγχη, χαμηλη αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη, ο υπερβολικά λίγος έλεγχος προκαλέι αρνητισμό, επιθετικότητα και ανυπακοή, γιαυτό το παιδί μεγαλώνει ομαλά όταν χρησιμοποιείται η ισορροπία και τα δίκαια όρια στην διαπαιδαγώγηση.

Επίσης  ευεργετικα λειτουργεί για το παιδί η ισορροπία μεταξυ πολύς και λίγης προστατευτικότητας, πολύς και λίγης επιβράβευσης, πολύς και λίγης προσοχής, πολλών και λίγων απαγορέυσεων, πολλής και λίγης γονεικής εμπλοκής στα θέματα του παιδιού, πολύς και λίγης δυνατότητας συναισθηματικής έκφρασης.

Επίσης σημαντικό είναι  και η ίση κατανομή της προσοχής των γονέων μεταξύ των παιδιών, για να αποφέυγονται τα μαλώματα και οι ζήλιες μεταξύ αυτών. Η αρετή της ισορροπίας που βάζουν οι γονείς σε όλες τις διαστάσεις της ζωής του παιδιού τους μαθάινει στο παιδί να ισορροπεί στην ζωή του, να μην νιώθει μπερδεμένο, με συνέπεια να μην έχει ψυχολογικά προβλήματα και να μεγαλώσει υγιές και έτοιμο για την κοινωνία.

Πηγή : https://www.e-psychology.gr/children-teens-family/547-h-psychologia-tou-paidiou.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης