Τελευταία Νέα

Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017

Ηθική ή Επαγγελματικό συμφέρον ; Ένα μεγάλο δίλημμα.Άρθρο : Λογγίνου Δήμητρα

Αποτελεί κοινή παραδοχή πως βασική επιδίωξη του σύγχρονου ανθρώπου είναι η βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής του θέσης μέσα από την επαγγελματική πρόοδο. Πολλές φορές μάλιστα, λόγω των δυσμενών συνθηκών, χρησιμοποιεί συχνά αθέμιτα μέσα, που προάγουν μεν το ατομικό του συμφέρον, αλλά καταπατούν τους άγραφους νόμους πάνω στους οποίους ισορροπεί μια δημοκρατική πολιτεία. Έτσι, φαινομενικά, τηρούνται τα προσχήματα για τον τυπικό σεβασμό της νομιμότητας.

Είναι όμως τελικά η επιδίωξη της ατομικής προβολής και επικράτησης ο  τρόπος για να οδηγηθεί ένα άτομο στην ευημερία και στην επιτυχία;

Πολλοί πιστεύουν ότι επαγγελματικό συμφέρον και ηθική είναι δυο έννοιες εντελώς ασυμβίβαστες μεταξύ τους. Υποστηρίζουν πως ιστορικά, οι άνθρωποι που αναζητούν το σύντομο και μεγάλο κέρδος, λειτουργούν με ανήθικο τρόπο. Ταυτόχρονα, τονίζουν πως  η ζωή παρουσιάζει τόσες αντιξοότητες και πάθη - φιλοδοξία ή μεγαλομανία- που είναι αδύνατο να σταδιοδρομήσει κανείς με ειλικρίνεια και τιμιότητα.

Αν όμως ανατρέξει κανείς σε πρόσφατες στατιστικές, συνειδητοποιεί πως η παραπάνω άποψη έχει καταρριφθεί ολοκληρωτικά. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι νέες θεωρίες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην προσπάθεια οριοθέτησης της  έννοιας του επαγγελματισμού.  Πόσοι ,για παράδειγμα,  θα επισκέπτονταν   ξανά  ένα πολυτελές εστιατόριο, γνωστό για την ποιότητα των φαγητών του , αν διαπίστωναν πως δεν πληροί τα βασικά κριτήρια γευσιγνωσίας;  Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι η παρανομία έχει εφήμερα αποτελέσματα στην εξέλιξη του επαγγελματία. Ένας υπάλληλος μπορεί στην αρχή να γίνει αρεστός στον εργοδότη , όταν διαπιστώσει πως έχει πνεύμα ανταγωνιστικότητας, ωστόσο μακροπρόθεσμα εάν αυτή η στάση ζημιώνει το σύνολο της ομάδας του γραφείου και άρα και το συμφέρον του εργοδότη , το άτομο αυτό με συνοπτικές διαδικασίες θα τεθεί εκτός συνόλου. Αντίθετα, εάν ο εργαζόμενος λειτουργήσει μέσα σε πνεύμα ευγενούς άμιλλας και  συμβάλει στην θετική εξέλιξη  των συναδέλφων του , το πιο πιθανό είναι να προαχθεί σε ανώτερη θέση.

Παράλληλα, περιπτώσεις ηγετών όπως του Νέλσον Μαντέλα, πείθουν πως όχι μόνο η προαγωγή του ατομικού συμφέροντος πραγματώνεται  μέσα από την τιμιότητα , την ειλικρίνεια , την εργατικότητα και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών  , αλλά συνάμα δημιουργούν αρχέτυπα , ικανά να εμφυσήσουν οράματα, ιδέες ή αξίες στις μελλοντικές γενιές. Επιπλέον, τα ψυχολογικά οφέλη του αισθήματος της αυτοπραγμάτωσης συμβάλουν ουσιαστικά στη διατήρηση της πνευματικής υγείας του ατόμου, αφού το βοηθούν να αποκτήσει αυτοπεποίθηση να αισθανθεί χρήσιμος πολίτης και να συμβιώσει ειρηνικά με τα υπόλοιπα μέλη μιας κοινωνίας.


Διαπιστώνεται επομένως πως ηθική και εργασιακό συμφέρον δεν είναι δύο πολωτικές έννοιες,  όταν το δεύτερο λειτουργεί και αναπτύσσεται μέσα στα όρια του επαγγελματισμού. Το μεταξύ τους ασυμβίβαστο ,τις περισσότερες φορές, προκύπτει από την επιπόλαια εξέταση των καταστάσεων που συνθέτουν ένα συγκεκριμένο καθεστώς εργασίας ανάμεσα στους υπαλλήλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης