Τελευταία Νέα

Η Μπλε Περίοδος του Πικάσο

Γεννημένος το 1881,   ο Πάμπλο Πικάσο, αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς αλλά και σπουδαιότερους εικαστικούς του 20ου αιώνα με το έργο του να γίνεται αναγνωρίσιμο παγκοσμίως.

Επηρεασμένος από την αυτοκτονία του, επίσης ζωγράφου και φίλου του, Carlos Cassagemas, μέσα σε ένα γενικό κλίμα μελαγχολίας, τόσο στο Παρίσι όσο και στην Βαρκελώνη, ο Picasso, απομονωμένος μακριά από την πόλη του φωτός, αλλάζει για μια σύντομη περίοδο 2-3 χρόνων το ύφος των έργων του. Η περίοδος αυτή (1901-1903) ονομάστηκε "Η μπλε περίοδος του Πικάσο" (Picasso's Blue Period).
Γαλάζιες και πράσινες αποχρώσεις, χαρακτηρισμένες ως ψυχροί τόνοι, έρχονται να περάσουν μια έντονη πνευματικότητα και μια αίσθηση μυστικότητας στους πίνακες εκείνης της περιόδου. Λιτότητα, απλότητα, μονοχρωμία, αρμονία, φιγούρες απελπισμένες, περνούν μηνύματα που προβληματίζουν μέσα σε ένα κλίμα φορτισμένο μελαγχολικά.
Όπως αναφέρει το antikleidi, μερικά από τα πιο γνωστά έργα του ανήκουν σε αυτή την περίοδο, απεικονίζοντας ακροβάτες, αρλεκίνους, πόρνες, επαίτες και καλλιτέχνες.

Ο Τυφλός Κιθαριστής 1903


Η σούπα 1902-3
Η τραγωδία 1903Μητέρα και παιδί 1902


Γυναίκα με σταυρωμένα χέρια - 1906.

Πιστεύεται ότι είναι μία τρόφιμος του νοσοκομείου Saint -Lazare των φυλακών του Παρισιού. Το 2000, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie's σε ανώνυμο αγοραστή για 55 εκατομμύρια δολάρια

Αρλεκίνος δίνει ένα φιλί στη νύφη

Το Νοέμβριο του 1989 τον αγόρασε ο Ιάπωνας Tomonori Tsurumaki από το γιο του Πικάσο σε δημοπρασία για 51,3 εκατομμύρια δολάρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης